Tammikuun markkina­katsaus

Osakemarkkinat aloittivat uuden vuoden todella rajuilla nousuilla. Vahvimpina nousijoina tammikuussa erottautuivat jälleen USA ja kehittyvät markkinat. USA:ssa S&P 500 Net Total Return USD -indeksi päätti tammikuun 5.7 % plussalle, vaikka kuukauden loppua kohti nähtiinkin alkavaa myyntipainetta. MSCI Emerging Net Total Return USD -indeksin nousu oli vielä tätäkin rajumpaa ja indeksille kirjattiin tammikuun tuottolukemaksi +8.3 %. Uusi vuosi ei tuonut Euroopan osakemarkkinoille kaivattua itseluottamusta ja esimerkiksi STOXX 600 Net Total Return EUR indeksin nousu (1.7 %) jäi selvästi Atlantin takaisista lukemista. Pohjoismaissa MSCI Nordic Net total Return EUR indeksi nousi tammikuussa 1.5 % ja Suomen OMX Helsinki Capped Total Return Indeksi 2.6 %.

Osakemarkkinoiden pidempiä trendejä katsoessa ei voi olla noteeraamatta jo pitkään kestänyttä nousutrendiä, mikä on nostanut monet keskeiset osakeindeksit jo yli 2-3 kertaisiksi finanssikriisin pohjalukemistaan. Yksi aggressiivisimmin nousseista osakemarkkinoista on kotoinen OMX Helsinki Capped indeksimme, jonka nousu on jo lähes +200 %. Voittojen kotiutusta ja etenkin pohjoismaisten osakkeiden osalta lievää varovaisuutta puoltaa myös Bloombergin seuraamien analyytikkojen vain noin 2 % vuosituotto-odotus suomalaisille osakkeille tammikuun lopulla. Keski-Eurooppalaisille osakemarkkinoille vastaava odotus on yli 9 % ja kehittyville markkinoille yli 10 %.

Vaikka uusi vuosi ei vielä ainakaan tammikuussa muuttanut osakemarkkinoiden trendejä tai keskinäisiä voimasuhteita, niin korkomarkkinoilla nähtiin jo hermostuneempaa liikehdintää. USA:n 10-vuoden valtionlainojen tuottotasot nousivat kuukauden aikana 2.4 prosentista 2.7 prosenttiin, eli korkeimmmille tasoilleen sitten alkuvuoden 2014. Korkojen nousu on fuktio USA:n velkaantumisen kiihtymisestä, USA:n keskuspankin velkakirjaostojen vähenemisestä ja inflaation noususta. Kirjoitushetkellä raportoitu palkkainflaatio (US average hourly earnings) yllätti markkinat ollen jopa 2.9 % vuositasolla, mutta todellisuus ei ole ihan näin yksioikoinen. Palkkojen kovin nousu rajoittuu korkeakoulutettuun työvoimaan ja laskelmat ovat riippuvaisia kausivaihteluista ja niiden tasoituskertoimista. Mikäli inflaatio kuitenkin pysyy nyt raportoiduilla tasoilla myös jatkossa, voi FED olla pakotettu nostamaan korkoja markkinoiden odotuksia nopeammin.

USA:n korkojen nousu ei näy dollarin kurssissa ja se jatkoi heikkenemistään lähes kaikkia valuuttoja vastaan. Dollari heikkeni tammikuussa 3.3 % euroa vastaan ja eur/usd -vaihtokurssi päätti kuukauden 1.24 tasolle. Dollari saavutti euroa vastaan vahvimman tasonsa vuodenvaihteessa 2016-2017 (noin 1.05) ja sen jälkeen dollari on heikentynyt euroa vastaan jo lähes 16 %.

Jatkamme allokaatiossamme osakkeiden osalta neutraalisti ja ylipainotamme Eurooppaa ja kehittyviä markkinoita USA:n kustannuksella. Viimeisten kuukausien korkoliike varsinkin dollari-määräisissä korkopapereissa saa meidät entistä varovaisemmiksi pitkien korkojen suhteen. Suosimme euro-määräisiä yrityslainoja ja pyrimme nostamaan salkkujemme kassavirtaa korkosijoitusten sijaan vaihtoehtoisilla sijoituksilla kuten kiinteistöillä ja absoluuttisen tuoton rahastoilla.

About the author