Syyskuun markkina­katsaus

Osakemarkkinoilla vedettiin henkeä syyskuussa ja suurimmat suhteelliset liikkeet nähtiinkin osakkeiden sijaan ns. riskittömillä korko­markkinoilla, joilla nousevat korot aiheuttivat lainahintoihin painetta alaspäin. Euroopassa pankkisektori yritti pitkästä aikaa nousta muuta markkinaa nopeammin nousevien korkojen tukemana, mutta kuukauden viimeinen viikko palautti sektorin takaisin lähtöpisteeseen Italian puutteellisen budjettikurin palatessa otsikoihin. S&P 500 -indeksi nousi syyskuussa 0,5 % ja 3. kvartaalin aikana nousua kertyi indeksille jopa 7,56 %, mikä oli kovin kvartaalinousu sitten 2013. Kehittyvien markkinoiden syyskuu jatkui mollivoittoisena ja niiden tuotto jäi  kuukauden ajalta 0,5 % pakkaselle alueen kvartaalituoton jäädessä -1,1 %:iin. Euroopan STOXX 600 -indeksi päätti kuukauden 0,3 % ja kolmannen kvartaalin 1,3 % plussalle. Pohjoismaiset osakkeet olivat jälleen Euroopan pörssien nousukärjessä 1,1 % kuukausituotollaan. Kolmannen kvartaalin aikana nousua kertyi pohjoismaisille osakkeille 5,5 %, eli yli 4 % enemmän kuin laajalle Eurooppa-indeksille. OMX Helsinki painui syyskuussa -0,7 % tuotollaan ja sen 3. kvartaalin tuotto oli 2,4 %.

Keskuspankkien kommunikaatiota seurattiin jälleen tarkasti syyskuun aikana, mutta lopulta niihin ei liittynyt mitään yllättävää. USA:n keskuspankki nosti jälleen odotetusti ohjauskorkoaan 2,25 %:iin ja se nostanee korkoa vielä kerran tämän vuoden aikana. Euroopassa EKP vakuutteli syyskuussa sijoittajia siitä, että korkoja nostetaan aikaisintaan kesällä 2019. Keskuspankin toteuttama korkopapereiden osto-ohjelma on kuitenkin jo loppumaisillaan ja ostojen määrä puolitetaan jälleen lokakuussa noin 15 miljardiin. Nykytiedon valossa osto-ohjelma lopetetaan kokonaan tämän vuoden lopulla ja on mielenkiintoista nähdä, miten automaattiostajan puuttuminen vaikuttaa esimerkiksi Italian valtionlainojen korkoihin.

Kauppasodan monet käänteet ja presidentti Trumpin lupaus palauttaa miljoonia työpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin ovat painaneet Kiinan osake­markkinoita rajusti kuluvana vuonna. Samaan aikaan paikalliset teknologiayhtiöt ovat olleet laskukierteessä niiden tasapainoillessa keskushallinnon ohjauksen ja vapaan kaupan välimaastossa. Korjausliike on tehnyt alueen osakkeista selvästi alkuvuotta kiinnostavampia ja seuraammekin Kiinan kehitystä tarkasti, koska sillä on suuri merkitys koko kehittyvien markkinoiden kehityksen kannalta.

Olemme ylipainottaneet osakkeita USA:n osakemarkkinoiden kautta jo hyvän aikaa allokaatiossamme ja kolmannen kvartaalin tuottoero USA:n eduksi kertoo strategian olleen oikea. Tuloskausi alkaa jälleen lokakuussa ja uskomme hyvän tuloskasvun tukevan markkinaa edelleen. Voittojen osittainen kotiuttaminen ei kuitenkaan koskaan ole väärä strategia ja kehotammekin varmistamaan etenkin osakeallokaation olevan halutunlaisen. Laaja maantieteellinen hajautus vähentää yksittäisten maiden ja talousalueiden tuomaa riskiä. Sijoitussalkun kassavirtojen ennustettavuutta on helpointa parantaa esimerkiksi kiinteistösijoituksilla ja tunnettujen yritysten yrityslainoilla, sekä muuttuvakorkoisilla sijoituksilla.

About the author