Lokakuun markkina­katsaus

Osakemarkkinoiden suhteellisen rauhallisen syyskuun jälkeen kyyti oli kylmää heti lokakuun ensimmäisistä paivistä alkaen. FED:in koronnosto syyskuussa ja ensi vuoden loppuun mennessä ennustetut viisi koronnostoa yhdessä vahvan työllisyystilanteen kanssa nostivat USA:n valtionlainojen korkoja ja esimerkiksi 10-vuotinen korko kipusi noin 3,25 %:iin. Samaan aikaan jatkuva epävarmuus kauppasotiin liittyen, alkava tuloskausi ja USA:n välivaalit madalsivat kynnystä kotiuttaa voittoja ja pienentää osakeriskiä globaalisti. Lokakuu jää historiaan yhtenä negatiivisimmista kuukausista päivämuutoksien suhteen. Esimerkiksi USA:ssa positiivisia päiviä oli osakkeille vain 7 ja vastaavasti Euroopassa (STOXX 600) 9 kappaletta. S&P 500 -indeksi laski lokakuussa 6,9 % dollareissa mitattuna, mikä painoi indeksin kuluvan vuoden tuoton 2,5 %:iin. Euroopassa STOXX 600 indeksi laski 5,5 % ja sen 2018 vuosituotto on tällä hetkellä jo 4,7 % pakkasella. Pohjoismaiset osakkeet ovat olleet tähän asti jopa yllättävän defensiivisiä, eivätkä edelliset korjausliikkeet ole kohdistuneet niihin kovinkaan voimakkaina. Nyt myyntiaalto oli kuitenkin niin laaja, etteivät Pohjoismaatkaan välttyneet laskulta. MSCI Nordic indeksi laski lokakuussa 7,3 % ja OMX Helsinki 8,5 %. Niiden kuluvan vuoden tuotot ovat lokakuun jälkeen -2,5 % ja 2,8 %.

Vaikka lokakuu olikin synkkä, näemme nykytilanteessa montakin positiivista huomionarvoista seikkaa. Tuloskausi on sekä USA:ssa, että Euroopassa jo pitkällä ja etenkin USA:ssa tulokset olivat jälleen kerran erittäin vahvoja. Mahtava, yli 20 % tuloskavu yhdistettynä noin 10 % korjausliikkeeseen osakemarkkinoilla on painanut arvostustasot jälleen erittäin houkutteleviksi. Toinen positiivinen tekijä liittyy USA:ssa vallitsevaan omien osakkeiden ostojen suosimiseen osinkojen sijaan. Yritykset eivät saa ostaa omia osakkeitaan ennen tulosjulkistustaan, joten lokakuussa nämä ostot puuttuivat lähes kokonaan markkinoilta, kun taas marraskuussa ostot ovat jälleen sallittuja. Myös välivaalit saadaan USA:ssa pois alta heti marraskuun alussa, mikä vähentää epävarmuutta vaalien tuloksesta riippumatta. Loppuvuosi on yleensä osakkeille vahva ja todennäköisyys on mielestämme jälleen markkinan palautumisen puolella.

Kehittyvien markkinoiden osakkeisiin ja korkoihin on liittynyt useita epävarmuustekijöitä. Merkittävimpiä niistä ovat olleet USA:n protektionismi, Kiinan teknologiayhtiöiden epävarma tulevaisuus ja vahvan dollarin aiheuttamat ongelmat etenkin korkeammin velkaantuneille kehittyville markkinoille ja niiden omien valuuttojen raju heikentyminen. Mikään näistä uhkatekijöistä ei ole poistunut, mutta osakemarkkinoiden arvostustasot ja vastaavasti korkomarkkinoilta saatavilla olevat tuottotasot kompensoivat riskit jo selvästi alkuvuotta paremmin.

Varoitimme syyskuussa osakemarkkinoiden kohonneesta riskistä ja suosittelimme voittojen kotiutusta. Nähdyn korjausliikkeen jälkeen suhtaudumme riskiin jälleen opportunistisesti ja pyrimme myös nostamaan rajussa alipainossa olleet kehittyvät markkinat suurempaan rooliin allokaatiossamme. Länsimaiden matalampi tuloskasvu ja poliittinen riski Euroopassa tekevät alueelle sijoittamisesta vähemmän kiinnostavaa kuin USA:an. Sama pätee myös korkosijoituksiin Euroopassa, joiden sijaan suosimme reaaliomaisuutta kuten kiinteistörahastoja. Joukkolainoista Euroopassa suorat yrityslainat tarjoavat mielestämme kuitenkin valikoituja kiinnostavia mahdollisuuksia.

About the author