Maaliskuun markkina­katsaus

Vuoden 2019 ensimmäinen kvartaali saatettiin päätökseen ilman merkittäviä muutoksia koko alkuvuotta varjostaneisiin teemoihin. Brexit, USA:n ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut ja Saksan teollisuuden totaalinen hyytyminen yhdistettyinä luottamuslukujen sakkaamiseen ovat kuitenkin jo tunnistettuja ongelmia, eivätkä saaneet markkinoiden erittäin positiivista virettä taittumaan. Myöskään pitkien korkojen laskun takia käänteiseksi muuttunut korkokäyrä ei vaikuta hermostuttavan sijoittajia. Käänteistä korkokäyrää merkittävämpänä tekijänä pidetäänkin tällä hetkellä sitä, että kuluttajat hyötyvät matalasta korkotasosta mm. halventuneiden asuntolainojen johdosta. Tämä yhdistettynä erittäin vahvaan työllisyystilanteeseen nostaa kuluttajien luottamusta ja tukee kulutusjuhlien jatkumista etenkin USA:ssa. Pääomavirrat ovat pysyneet osakerahastojen ja ETF:ien osalta negatiivisina jo pitkään, mikä tekee nousun jatkumisesta todennäköisempää sijoittajien joutuessa lisäämään allokaatioitaan riskisempiin omaisuuslajeihin.

Osakkeiden ensimmäisen kvartaalin nousulukemat ovat erittäin vahvoja, mutta yksi syy näinkin koviin nousuihin on, että viime vuoden neljäs kvartaali oli osakkeille erittäin heikko ja markkinoiden palautuminen käynnistyi käytännössä päivälleen vuodenvaihteesta. USA:n osakkeet ottivat jälleen paikkansa kehittyneiden markkinoiden kärjessä S&P 500 indeksin osakkeiden tuottaessa kuukauden aikana +3,4 % euroissa laskettuna. Vuoden alusta S&P 500 indeksi on kivunnut euroissa jo yli +15,8 % ja pienet yhtiöt tätäkin selvästi enemmän. Euroopan osakemarkkinat nousivat maaliskuussa STOXX 600 indeksillä mitattuna +2,1 % huolimatta siitä, että Saksan suurimpien yhtiöiden kehitystä mittaava DAX-30 indeksi päätti kuukauden pakkaselle. Vuoden alusta STOXX 600 indeksille on kertynyt jo 13,0 % nousu. Euroopan sisällä pohjoismaiset osakkeet nousivat maaliskuussa +1,8 % ja suomalaiset osakkeet +1,0 %. Kiinan osakkeiden raju nousu jatkui myös maaliskuussa (6,5%), ja sen osakemarkkinoille kirjattiin ensimmäisen kvartaalin osalta huima 33,7 % euro-tuotto! Myös laajempi kehittyvien markkinoiden MSCI Daily Emerging Markets Net TR indeksi hyötyi Kiinan noususta ja päätyi maaliskuussa 2,3 % plussalle.

Teollisuuden luottamusluvut kääntyivät laskuun viime vuoden loppupuolella ja varsinkin Euroopassa lasku on ollut huolestuttavan rajua. Viimeisimmät luottamusluvut viittavat kuitenkin siihen, että käänne parempaan on kulman takana. Kiinan viimeisimmät luvut olivat selvästi odotuksia parempia ja Kiinan keskuspankilla on käytettävissään useita elvytyskeinoja talouden tukemiseksi. Euroopan teollisuus on erittäin riippuvainen viennistä ja mikäli Kiinan tilanne kohenee, tukee se automaattisesti myös Euroopan tilannetta. USA:n talous on selvästi riippuvaisempi palveluista kuin teollisuudesta, mutta myös siellä teollisuuden viimeisimmät luottamusluvut olivat edellisiä vahvempia.

Farssiksi muodostunut Brexit varjostaa Eurooppaa ja vie kipeästi tarvittavia resursseja EU:lta, jonka pitäisi keskittyä koko talousalueen heikon kehityksen kääntämiseen. Pankit kärsivät Euroopassa negatiivisista koroista ja ne muodostavat yhä merkittävän osan alueen indekseistä. Osakepoiminta onkin myös jatkossa ainoa oikea tapa sijoittaa alueelle. Osakemarkkinoista USA ja kehittyvät markkinat tarjoavat selvästi Eurooppaa kiinnostavampia kohteita. Korkojen laskettua korkoriskin ottaminen ei houkuttele ja luottoriski-preemiotkin ovat kaventuneet selvästi vuodenvaihteesta. Reaaliomaisuus tarjoaakin selvästi korkoja kiinnostavamman tuottopotentiaalin tässä markkinatilanteessa.

About the author